2. 6. 2021.

Preporuke

Ivana Maričević

U mjesecu obilježavanja Dana zaštite planinske prirode u Hrvatskoj (8. lipnja) donosimo ti preporuke knjiga koje se bave temom planina. Brojni planinari i avanturisti, od kojih su neki pod cijenu života osvajali vrtoglave uspone, imali su potrebu izraziti se pisanom riječju te s čitateljima podijeliti prirodne ljepote s kojima su se susreli, ali i vlastiti doživljaj te razmišljanja koja su planine i putovanja u njima potaknula razotkrivajući snagu prirode i svijet planina u njihovoj surovosti, ali i kao prostore neizmjerne ljepote, slobode, kontemplacije. 

Knjige koje ti predlažemo u nastavku pravi su izbor za ljubitelje lijepe riječi te zaljubljenike u prirodu i planine. U njima ćeš pronaći istinite ispovijesti o izvanrednim uspjesima u osvajanju najviših vrhova svijeta, ali i tragedijama vrhunskih alpinista koje je planinarska strast odvela u smrt, kao i opise čudesnih prirodnih ljepota koje krije planinski svijet, doživljaje i razmišljanja potaknuta tim krajolikom te snažne poruke o važnosti očuvanja planina i planinskih staništa kao izvora pitke vode, šuma i raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta. 

Saznaj koje ti književne, a koje znanstveno-popularne naslove na temu planina, planinara i planinarenja donosimo i pođi na turneju po legendarnim alpinističkim lokacijama s ekscentričnim alpinistima iz udobnosti svojeg omiljenog mjesta za čitanje. Možda te neka od ovih knjiga potakne da se i sam/sama uputiš u planine! 

Alpinistički usponi s tragičnim ishodima

Jon Krakauer, američki književnik, novinar i alpinist, u knjizi Bez daha: osobni obračun s tragedijom na Mt. Everestu otvorio je dušu i iznio svoje iskustvo ekspedicije na najvišu točku našeg planeta, koje je imalo tragičan epilog u svibnju 1996. godine odnijevši 12 života. Nakon što je tragediju prvi put javno opisao u članku časopisa Outside, zbog kojeg je i krenuo na ekspediciju u potrazi za novinarskom pričom, autor je imao potrebu iznijeti detalje događaja koji ga je duboko uzdrmao. Iscrpni razgovori s većinom protagonista i vlastite bilješke upotpunjene podatcima iz dnevnika drugih sudionika rezultirali su knjigom koja će ti pokazati surovost svijeta planine i, uz detaljne opise prirode i dramatičnih događaja koji su zatekli sudionike ekspedicije, ostaviti te bez daha!

Peter Zuckerman i Amanda Padoan u knjizi Pokopani na nebu: fascinantna priča o Šerpama penjačima na najsmrtonosniji dan u povijesti K2 dočaravaju ti dramatične događaje iz kolovoza 2008. godine, kada je 11 penjača izgubilo život uspinjući se na jednu od najsmrtonosnijih planina na svijetu. Da bi dobili potpuniji uvid u priču i odali počast poginulim visinskim nosačima, autori su istražili svjedočanstva preživjelih i članova obitelji stradalih. Knjiga koja je nastala kao rezultat dvogodišnjeg istraživačkog rada, više od 200 intervjua te više od 1000 fotografija i videozapisa rasvijetlit će ti manje poznatu stranu himalajskih ekspedicija – priče šerpa, vodiča i nosača tereta te njihovu važnost i nezaobilaznu ulogu u realizaciji ovakvih ekspedicija. 

Iskusni planinari o svojim penjačkim podvizima

Borislav Aleraj, poznato ime u alpinističkim krugovima, donosi ti knjigu vlastitih penjačkih uspomena koje je skupio tijekom više od pola stoljeća planinarskog iskustva. U knjizi Alpinist: male penjačke priče autor iznosi na vidjelo vlastite alpinističke početke te opisuje kako je alpinizam postao dio njegova života oživljavajući najdojmljivije trenutke svojih planinarskih pustolovina, uspomene na stijene, snježne oluje, ledenjake, susrete s planinama i ljudima sličnih pogleda na život. Otkrij koje te sve uzbudljive penjačke priče očekuju u knjizi ovog alpinista! 

Istaknuti planinar, motivacijski predavač i autor Matej Perkov u knjizi Planinarenje je način izražavanja: zašto volim snivati pod zvijezdama pedeset putopisa sa svojih planinarskih izleta pretočio je na 300-tinjak stranica upotpunjenih s 250 fotografija, koje potkrepljuju uzbudljivost i ljepotu njegovih putovanja svim krajevima Lijepe Naše, susjednom Bosnom i Hercegovinom, Slovenijom, Crnom Gorom, Austrijom, Slovačkom, Italijom. Zanimljiva, inspirativna i poučna, pisana jednostavnim jezikom, ispunjena humorom, bogata informacijama o planinskom krajoliku te o blagodatima i vrijednostima planinarenja i šetnji, ova te knjiga poziva na boravak u prirodi i aktivan život.

Više od planinarstva

Nejc Zaplotnik, uz Andreja Štremfelja prvi Slovenac koji se popeo na Mount Everest i ušao u legendu slovenskog alpinizma, na stranicama knjige Put ostavio je svjedočanstvo o svojem uzbudljivom životnom putu obilježenom brojnim značajnim usponima u domaćim i inozemnim planinama te okončanom 1983. godine u lavini pod Manasluom. Autor ti u knjizi otvara vrata vlastita života prikazom svojeg djetinjstva, odrastanja i prvih susreta s planinskim prostranstvima donoseći ti štivo, ne samo o alpinizmu već i o životu u svim njegovim aspektima. Ova knjiga, koja pršti životnom radošću, iskrenošću, zanosom i ljubavlju prema planinama, nezaobilazno je štivo za sve zaljubljenike u prirodu i u sam život. 

U knjizi A nikad na vrhu: putovanje na Himalaju jednog od najčitanijih suvremenih talijanskih pisaca koji se proslavio romanima o svojem životu u planinama, Paola Cognettija, do izražaja ponovno dolazi autorova opsesija planinama. Književnik u ovoj knjizi opisuje putovanje u Dolpo, regiju na sjeverozapadu Nepala uz granicu s Tibetom, upoznaje te s planinskom kulturom i veličanstvenošću prirode donoseći impresije i opis himalajskog kraja i ljudi koje je tamo susreo. Knjiga, preplavljena poštovanjem prema planinskoj prirodi i životu u planinskim područjima, uspinjanje na sam vrh stavlja u drugi plan noseći poruku o važnosti samog putovanja i spoznaja koje na tom putu steknemo te je pravi izbor i za planinare i za sve ljubitelje književnosti.

Upoznaj planinski svijet Velebita i Papuka

Čovjek i planina: kratki uvod u sjeverni Velebit, nakon Priručnika za hodače i U Velebitu, treća je knjiga Ede Popovića u kojoj je ukoričio svoja razmišljanja o našoj najdužoj planini. Knjiga je plod suradnje s Antom Vukušićem, koji je 44 godine radio kao motritelj Meteorološke postaje Zavižan i domar Planinarskog doma Zavižan. Razgovori s ovim lovcem, fotografom i velikim poznavateljem sjevernog Velebita književniku su otvorili vrata u skrivene dijelove planine te su ga inspirirali da iznese osobni pogled na sjeverni Velebit. Ljubav prema planini, odnos čovjeka prema prirodi, divljina, šuma, životinje, ekologija i povratak prirodi teme su koje teku stranicama ove knjige obogaćene fotografijama jedinstvenih trenutaka u planinskom okruženju.

Istraživanja slavonske planinarske prošlosti kojima se godinama bavi Đorđe Balić iznjedrila su, između ostalog, i knjigu Jankovac: planinarska priča, nastalu u okviru obilježavanja 120. obljetnice organiziranog planinarskog djelovanja u Slavoniji. Ova stručna studija seže u povijest poznatog slavonskog planinarskog izletišta smještenog u Parku prirode Papuk. Knjiga oplemenjena brojnim ilustracijama opisuje nastanak romantične gorske doline na sjevernim obroncima Papuka, zahvaljujući naporima grofa Jankovića, te je prikazuje kao ishodište osječkog planinarstva entuzijazmom i aktivnostima osječkih planinara na Jankovcu. Saznaj više o prirodnim ljepotama u tvojoj neposrednoj blizini u ovoj knjizi za sve zaljubljenike u prirodu i u povijest i ako još nisi, svakako posjeti Jankovac! 

Pothvati jedinstveni u alpinističkom svijetu

Engleski putopisac Eric Newby 1958. godine objavio je knjigu Kratka šetnja Hindukušom koja je postigla trajni uspjeh te ušla u klasike putopisne literature, a našla se i na popisu 20 najboljih pustolovnih knjiga svih vremena prema National Geographicu. U ovoj putopisnoj knjizi autor je skupio sjećanja o zgodama i peripetijama koje su pratile njega i prijatelja Hugha Carlessa u pothvatu osvajanja 6000 metara visokog afganistanskog vrha. Kako se ovaj dvojac bez prethodnog ozbiljnijeg alpinističkog iskustva odlučio poći u pustolovinu kroz neprohodne planine Afganistana putevima kojima je kročila tek rijetka ljudska noga te kako je izgledao život u gorskom lancu Hindukuš prije 50-ak godina, otkrit ćeš među koricama ovog putopisa punog diskretnog humora koji će potaknuti tvoj istraživački i avanturistički duh. 

Darko Berljak, hrvatski alpinist koji u nogama ima više stotina alpinističkih pohoda najvišim svjetskim planinama, u knjizi Više od Everesta: hrvatska ženska ekspedicija na vrh svijeta posvetio se prikazu istoimene ekspedicije koju je vodio 2009. godine. Dokumentarnost, refleksivnost, edukativnost, humor, emotivnost odlike su ove knjige koja se bavi jednim od najatraktivnijih događaja u povijesti hrvatskog planinarstva, pothvatom jedinstvenim u svjetskom alpinizmu. Kako je tekao put uspjeha ovih četiriju djevojaka koje su osvojile vrh svijeta, koji su ih događaji pratili na tom dugom, zahtjevnom i strmom putu, otkrit ćeš na stranicama ovog pripovjedački vješto ispisanog štiva. 

Dođi u svoju Knjižnicu i izaberi neki od predloženih naslova u kojima te očekuju veličanstveni prizori planinskog svijeta, a u našem biltenu, koji ćeš naći na posudbenom i informativnim pultovima, saznaj koje ti još preporuke na ovu temu donosimo!