9. 6. 2021.

Preporuke

Vlasta Peći-Marčetić

Popis preporuka

Dana 31. svibnja održan je sastanak članica Lectorie pod nazivom Dvoboj Lectoria. Dvoboj podrazumijeva čitanje istog naslova u paru. Iskusne čitateljice složile su se u ocjenama i zapažanjima knjiga koje nam se nisu svidjele, a isto tako, gotovo istovjetno, jednako su visoko ocijenile sadržaj i stil sljedećih knjiga za preporuku.

Obitelj i ljubav s dodanom vrijednošću

Serijal Sedam sestara, od prve knjige Majina priča do sedme Missing sister koja nije prevedena na hrvatski jezik, izdan je u razdoblju od 2014. do 2021. godine. Engleska spisateljica Lucinda Riley istkala je serijal obiteljsko-ljubavne tematike, nazvan po jednoj zvijezdi iz otvorenog zvjezdanog skupa Plejada (Sedam sestara). Švicarski bogataš posvojio je šest djevojčica koje su sad već odrasle žene. Nakon očeve smrti posvojene sestre na temelju samo jednog dokaza pokušavaju ući u trag svojem podrijetlu. Svaka je djevojčica potekla iz jednog dijela planeta i ima sasvim jedinstveno podrijetlo. Opusti se i zabavi uz likove iz različitih dijelova Zemljine kugle, nauči nešto o običajima i povijesnim činjenicama zemlje iz koje potječe svaka od sestara.

Običan život?

Iza naslova Osjećaj kraja Juliana Barnesa krije se zanimljiva radnja iz prividno obične teme. Povod je priči nasljeđivanje dnevnika prijatelja koji se ubio prije 40 godina. Rasplet je život 60-godišnjeg Tonyja Webstera, glavnog lika i pripovjedača ovog romana s prosječnom karijerom, propalim brakom i mutnim, nepouzdanim sjećanjima na mladost. Zaplet je zajamčen pojavom zajedničke djevojke Veronice Ford. Tony ne dolazi u posjed dnevnika, ali nakon dopisivanja s Veronicom suočava se s krhkim identitetom Adriana Finna te posljedično propituje svoj život i osobnost. Uvjeri se sam/sama i pročitaj ovaj kratki roman vrhunskog stila, čija se kvaliteta temelji na elementima psihološkog, emocionalnog. Bilo koja osoba mogući je predložak prepoznatljivog, a ipak  zanimljivog sadržaja nekog budućeg romana.

Preživjeti dan po dan

Topla i dirljiva pripovjedna nit romana Majčino mlijeko latvijske književnice Nore Ikstene oduševila je članice Kluba. Osim Latvije u komunističkom režimu, tematizira tri generacije žena jedne obitelji, bake, majke i kćeri. Mlijeko kao motiv u prenesenom je značenju metafora režima. Odluka o nedojenju iščitava se iz riječi „nisam htjela živjeti i nisam htjela da ona pije mlijeko od majke koja ne želi živjeti“. Majčinim mlijekom upijaju se loše emocije i bol. Majka ginekologinja, umjesto u Rigi, prisiljena raditi u bespućima ruralne Latvije, odlazak u mirovinu i depresija, gorčina i otuđenje majke i kćeri, pokušaj povratka iz bolesne svakodnevice i bolne prošlosti, put u bolji život dan po dan… Možeš li zamisliti takav život? Možda ti čitanje Majčinog mlijeka približi ovu temu.

Privatno i javno

Suvremeno društvo, pisanje i zanimanje pisca teme su izazovnog romana Posljednja riječ Hanifa Kureishija. Piscu i njegovu djelu nameće se imanentnost brenda kako bi se prodao kao i svaki drugi proizvod. Što je s nadahnućem i virtuoznim tkanjem riječi? Očekuje te priča o dvojici krajnjih likova: slavnom piscu i njegovu nimalo slavnom biografu. Slavni pisac angažira mladog pisca britanskog podrijetla Harryja Johnsona, pripadnika srednjeg staleža kako bi ga revitalizirao. On je ostarjeli književnik indijskog podrijetla Mamoon Azam, nekadašnji književni velikan koji živi na rubu financijskog i društvenog ugleda. Roman je prožet duhovitim i oštrim dijalozima u višedimenzionalnim crticama o seksualnim, kreativnim, društvenim i moralnim pretpostavkama te stvarnosti u kojima su prisutne i njihove žene, bivše i sadašnje ljubavnice. Jednostavna priča iz koje eruptiraju odnosi privatnog i javnog na neki je način paralelno pisanje o piscima. Zanima te što pisca čini piscem i koje su to tajne ne samo kreativnog nego i uspješnog slaganja riječi? Posudi knjigu, pokušaj pronaći tajnu.

Smiješna strana svakodnevice

Osvojila nas je zanimljiva i topla zbirka kratkih priča Sedam dobrih godina Etgara Kereta, puna humora. Mudar, osjećajan pisac motiv je pronašao u prvih sedam godina njegova sina, lijepih i teških, a teme su, osim obitelji, vojna služba, književni susreti, svakodnevni doživljaji, kratka putovanja. S obzirom na to da je pisac Židov i potomak stradalih u holokaustu, dotiče se i prošlosti. Opusti se i zabavi uz ovu knjigu, odvest će te u svijet u kojem se na smiješan način opisuju čak i ružne stvari.

Mislim, dakle jesam

Prozni epigrami i lirski eseji, vješto oblikovani, odlika su naslova za promišljanja. U knjizi Četiri godišnja doba Sandor Marai, pisac rođen 1900. godine, nije nas samo proveo kalendarskim vremenom jedne godine već nas je i upoznao sa slikama i ljudima, naročito s piscima i umjetnicima onog doba. Propituje umjetnost, s naglaskom na književnost, od čina početka do završetka djela. Lirski segment naglašen je opisima cvijeća pojedinih godišnjih doba, počinje visibabama, maćuhicama, jorgovanom, a završava krizantemama. Putuje kroz vrijeme, a i u stvarnosti, od Trsta, Londona, Pariza, Dubrovnika do Rijeke, Beča… Iščitavanje ovog intimnog razmišljanja o sebi, drugima, ženama, povijesti, umjetnicima vrijedno je truda, čita se polako i zahtijeva tvoje vrijeme. Misaoni užitak bit će ti nagrada!

Pronađi miran kutak, opusti se i zabavi uz preporučene naslove!