1. 10. 2021.

Preporuke

Ivana Maričević

Na početku smo listopada, mjeseca u kojem počinje nacionalna kulturna manifestacija Mjesec hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenog). Ove se godine manifestacija održava na temu Hrvatski autori u Godini čitanja, a tvoja ti Knjižnica tim povodom donosi preporuke knjiga izašlih iz pera hrvatskih autora. 

Na popisu preporuka knjiga hrvatskih autora pronaći ćeš poznata i manje poznata hrvatska književna djela, zbirke priča i romane, putopise te znanstveno-popularna djela iz različitih područja kojima su se bavili hrvatski autori. Izaberi svoj naslov!

Obiteljsko-povijesni romani

Ivana Šojat u svojem, sad već kultnom, romanu Unterstadt vodi te ulicama osječkog Donjeg grada. U središtu je romana povijest jedne osječke obitelji njemačkih korijena opisana sudbinama četiriju generacija žena, od razdoblja bivše Monarhije do Domovinskog rata. Protagonistica Katarina, koja se vraća iz Zagreba u rodni Osijek, nakon majčine smrti kreće kopati po obiteljskoj prošlosti koja se svakim novim retkom romana razotkriva, a na vidjelo izlazi klupko složenih obiteljskih odnosa i skrivenih tajni. Pročitaj roman koji ti, osim obiteljske priče, donosi i sliku turbulentnog 20. stoljeća nižući motive povijesnih mijena, pravdi i nepravdi, ratova, smrti, straha, ali i ljubavi i radosti te donosi snažnu priču o identitetu, sudbini i tragedijama obilježenim životima.  

Poznati hrvatski književnik Zoran Ferić u svojem posljednjem romanu Putujuće kazalište ispisao je autobiografsku obiteljsku kroniku koja se prostire većim dijelom prošlog stoljeća, od njegovih 20-ih godina sve do drugog desetljeća ovog stoljeća. U devet poglavlja knjige čitatelji se upoznaju s ovom obitelji i sudbinama njezinih članova, od autorovih predaka iz vremena Austrougarske, preko Jugoslavije, do današnjeg vremena. U ovoj opsežnoj sagi izmjenjuju se ratovi, potresne ljubavne priče, romantične i duhovite epizode, ali i one zastrašujuće, a pričom o svojoj obitelji autor je vještim spisateljskim perom oslikao burno 20. stoljeće u Hrvatskoj i Europi. Prošeći ovom raskošnom obiteljskom sagom!

Dječjim glasom ispripovijedani romani

Ivana Simić Bodrožić u proznom prvijencu, romanu Hotel Zagorje vraća te u ratne 90-e godine potresnom autobiografskom pričom o odrastanju jedne vukovarske djevojčice. Priča romana ispripovijedana glasom djevojčice slijedi njezin život u razdoblju od 1991. do 1999. godine donoseći ti ujedno i kroniku ratnih te poratnih 90-ih godina u Hrvatskoj. Stranicama romana teče priča puna dojmova, uspomena i emocija u kojima pratimo kako se mijenjaju djevojčica i društvo u kojem živi. Kako izgledaju odrastanje u prognaništvu, iščekivanje vijesti o ocu ispunjeno tjeskobom, strahom i neizvjesnošću, ali i sklapanje novih prijateljstava, iskustva prvih izlazaka i ljubavi, školske zgode i sve ono što je činilo svakodnevicu jednog djetinjstva i odrastanja obilježenog traumom? Sve to saznaj u romanu koji će te dirnuti prikazom ratne traume i njezinih posljedica!

Lada Vukić u središte je svojeg romanesknog debija Specijalna potreba smjestila desetogodišnjeg dječaka Emila, dijete s posebnim potrebama koje nas vodi pričom svojim pripovjedačkim glasom prikazujući svoj život s majkom Marinom u skromnim uvjetima. Emil, koji pati od selektivnog mutizma zbog kojeg otežano komunicira s većinom ljudi, a ima i poteškoće s kretanjem te zahtijeva posebnu skrb, nailazi na nerazumijevanje sredine. Roman satkan od jednostavnih rečenica, pisan iz dječačke perspektive, obračunava se s ignorantskim društvom u kojem dječak živi progovarajući o nebrizi za slabe, nedostatku razumijevanja za drukčije te otuđenju ujedno naglašavajući veličinu i snagu ljubavi, humanosti i empatije koji su nam svima potrebni. Pročitaj ovu emotivnu i dirljivu knjigu koja te sigurno neće ostaviti ravnodušnim/ravnodušnom!

Žanrovski bogata štiva

Kristian Novak radnju svojeg nagrađivanog romana Ciganin, ali najljepši smjestio je u rodno Međimurje. U knjizi u kojoj se izmjenjuju četiri pripovjedačka glasa raskošnim je jezikom ispisano štivo koje bukti likovima, mislima, emocijama, temama. Izbjeglički val, odnos prema imigrantima, zabranjena ljubav između 40-godišnje Hrvatice i 20-godišnjeg Roma, brutalna ubojstva, nasilje, traume, korumpirana policija, krijumčarenje ljudi, lažno dušobrižništvo, licemjerje i predrasude tek su djelić onog što ćeš pronaći u ovom nagrađivanom domaćem bestseleru, koji oslikava međimursku sredinu i kompleksnost međuljudskih odnosa kroz koje se zrcale i mnoga aktualna društvena pitanja. Otkrij i ti knjigu koja je prerasla u pravu književnu senzaciju i oduševila je brojne čitatelje!

Nagrađivani zadarski književnik Želimir Periš za roman Mladenka kostonoga: kazivanje o vještici Gili osvojio je tportalovu nagradu za roman godine. Središnji je lik romana Gila Kostonoga, vještica i iscjeliteljica iz 19. stoljeća. Knjigom se u vremenskim i prostornim skokovima redaju epizode iz Kostonogina života od djetinjstva do staračke dobi, po Dalmaciji, Istri i Austriji. Motiv iz etnološke povijesti autoru je poslužio kako bi spojem povijesti i mita, magije i politike progovorio i o sadašnjem trenutku iznoseći i danas aktualne teme te probleme poput identiteta, roditeljstva, solidarnosti, položaja žene, nepravde, traume, praznovjerja. Stilski zaigrana, maštovita, bogata žanrovima i formama, knjiga je prava književna poslastica. Kušaj je!

Putovima Indije i Lijepe Naše

Poznati putopisac i putnik Jasen Boko, koji je svoja višegodišnja bogata iskustva putovanja diljem svijeta pretočio u više knjiga, u putopisu Život i smrt uz svetu rijeku: Gangesom od Himalaje do Bengalskog zaljeva vodi te na ekspediciju dugu 2600 kilometara od izvora rijeke Ganges u himalajskom ledenjaku do njezina ušća u Indijski ocean u Bangladešu. Prateći tok svete rijeke, autor pripovijeda o njezinu značenju za život, kulturu i civilizaciju Indijskog potkontinenta, a sa svakom novom stranicom teksta do izražaja dolazi autorova fascinacija Indijom, njezinom poviješću, mitovima, tradicijom, kulturom, duhovnošću te ljudima koje je ondje upoznao. Otkrij i ti dašak ove čudesne zemlje pomoću ovih zapisa te saznaj više o brojnim zanimljivostima koje krije!

Poznata jezikoslovka Nives Opačić u putopisnoj knjizi Malena mjesta srca moga, naslovljenoj po stihovima Ujevićeve pjesme Odlazak, ispisala je crtice o poznatim i manje poznatim mjestima diljem Lijepe Naše. Informativne, poučne, zabavne, ove priče pršte životnom radošću, iz njih izviru autoričina sjećanja i dojmovi koje su na nju ostavila mjesta koja je posjetila i ljudi koje je na tim putovanjima susrela. Komiža, Iž, Senj, Lukovdol, Suhopolje, Ozalj, Daruvar, Slatina i Ilok tek su neke od postaja puta kojim te književnica vodi u tekstovima u kojima do izražaja dolazi njezina ljubav prema hrvatskom jeziku i domovini te bogata erudicija. Obiđi crkve, muzeje, dvorce i ostale znamenitosti mjesta koje je opisala autorica te saznaj više o poznatim i manje poznatim mjestima diljem Hrvatske i o njihovim zanimljivostima!

Kulturološki vodič kroz četiri europske prijestolnice

Akademik, germanist, književni povjesničar i teoretičar Viktor Žmegač u knjizi Četiri europska grada poziva te u četiri europske metropole. Stranicama ovog literarno i znanstveno izuzetnog rada nižu se povijesno-kulturološka razmatranja o Parizu, Beču, Pragu i Berlinu, gradovima iz kojih su dolazili brojni znanstveni i umjetnički impulsi koji su oblikovali europsku i hrvatsku povijest i kulturu. Ova ti knjiga eseja donosi manje poznate stvari o ovim europskim prijestolnicama povezujući i obuhvaćajući sve vidove umjetnosti i kulture. Zahvaljujući velikoj erudiciji autora, ovaj kulturno-povijesni prikaz donosi ti dublja promišljanja o kompleksnim vezama koje prožimaju europski kontinent. Pročitaj ovaj literarni i znanstveni biser iz pera velikog intelektualca i povjesničara kulture!

Pozitivna psihologija iz pera hrvatskih autorica

Majda Rijavec i Dubravka Miljković autorice su koje u svojim knjigama populariziraju psihologiju i približavaju je laicima progovarajući o kompleksnim psihološkim fenomenima na jasan i pristupačan način te zadržavajući pritom i visoku razinu stručnosti. Ovaj autorski dvojac u knjizi Tko su dobri ljudi? stavlja u središte interesa ono što je u ljudskim bićima dobro, temu ljudskih vrlina. Koje su se 24 pozitivne osobine našle na njihovu popisu, zašto su važne, kakvu ulogu imaju u našim životima i kako se mogu razviti, saznat ćeš u ovoj inspirativnoj knjizi koja sadrži mnoštvo referenci i sjajnih citata donoseći ti brojne maštovite primjere i priče. Što stručnjaci iz područja psihologije kažu o tome tko su dobri ljudi, istraži u ovoj knjizi koja je i poučna i zanimljiva!

Dođi u svoju Knjižnicu, izaberi naslov hrvatskog autora koji te se najviše dojmio i sudjeluj u obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige! Ostale preporuke naslova na temu hrvatskih autora potraži u našem biltenu na posudbenom i informativnim pultovima tvoje Knjižnice. Vidimo se!