14. 12. 2021.

Novosti

Dijana Klarić

Čestitke zauzimaju posebno mjesto u pisanoj komunikaciji i neizostavni su dio različitih blagdana, ali i osobnih prigoda poput rođendana, imendana, dana vjenčanja.

Masovna proizvodnja čestitki započela je krajem 19. stoljeća, a najstariji motivi na božićnim čestitkama bili su snježni krajolici, uspavani gradići i zaseoci s nanosima snijega, detalj kuće iza čijih se osvijetljenih prozora sjaji okićeno božićno drvce, biblijski motiv Isusova rođenja u štalici, Djed Božićnjak, a početkom adventskog razdoblja pojavile bi se i šaljive čestitke s Krampusom i svetim Nikolom koji raznose darove.

Novogodišnje su čestitke starije sestre božićnih čestitki i prema motivima se razlikuju od božićnih. Bezbrižnost i nježnost snježnog bijelog Božića zamijenjena je elegancijom građanskih salona u kojima dominiraju motivi sata, jelke, potkove, dimnjačara, gljive, djeteline s četiri lista, kuglica, šampanjca i slično.

Forma čestitki identična je formi razglednica. Riječ je o poštanskim kartama pravokutnog oblika izrađenima na kartonu. Na aversu se nalazi ilustracija, a na reversu je prostor predviđen za adresu i tekst poruke pošiljatelja. Na božićnim i novogodišnjim čestitkama kao elementi vizualnog sadržaja posebno su važni ilustracija i natpis. Ilustracije čine pojedinačni motivi ili prizori simboličnog značenja, a sadržaj ilustracije nadopunjuje natpis koji prenosi poruku s najboljim željama povodom Božića ili Nove godine.

Ovog adventa na Znanstvenom i studijskom odjelu Knjižnice izložene su božićne i novogodišnje čestitke iz obiteljske kolekcije gospođe Ane Domazet.

Ana brižno skuplja i čuva čestitke koje su u njezinu obitelj pristigle tijekom posljednjih pola stoljeća. Pregršt je to dobrih želja na jednom mjestu, a nađu se između redaka i zapisi o posebnim događajima u životima ove obitelji i njihovih prijatelja.

Ana kaže kako joj je prosinac najdraži mjesec u godini, a Božić oduvijek ima posebno mjesto u njezinoj obitelji, pa tako božićne čestitke čuva kao dragocjenost, ali i svjedoke lijepih vremena. Da ne bi bilo zabune, Ana kaže kako lijepa vremena nisu samo stvar prošlosti. Lijepih je vremena bilo, ali lijepa su vremena i sad i bit će ih sve dok se trudimo svijetu oko sebe dati najbolje od sebe.

U tom duhu i s takvim opredjeljenjem za radost i ljepotu, pozivamo te da dođeš u Knjižnicu i pogledaš izložbu najljepših božićnih i novogodišnjih želja.

Izložba se može razgledati do 17. siječnja 2022. godine.