1. 9. 2022.

Preporuke

Ivana Maričević

Popis preporuka

Povodom Međunarodnog dana mira (21. rujna) tvoja ti Knjižnica donosi preporuke knjiga koje se bave aktualnom temom besmisla i destruktivnosti rata te promiču ideju mira i pomirenja. 

Naslovi koji su se našli na tom popisu bave se najmračnijim trenucima ljudske povijesti i opasnostima koje rat unosi u život pojedinca, podsjećaju na najveća ratna stradanja te su opomena da se ne zaboravi kakve posljedice ostavlja mržnja kao i poziv na utiranje puta miru, toleranciji, prihvaćanju, razumijevanju i suradnji.

U nastavku saznaj koje ti književne i znanstveno-popularne naslove antiratne tematike predlažemo i uvrsti neki od njih na svoj popis za čitanje!

Snažna proza o Domovinskom ratu

Riječki književnik, glazbenik i kolumnist Zoran Žmirić u svom osmom romanu naslovljenom Pacijent iz sobe 19 donosi ratnu priču protagonista Vanje Kovačevića. Vanja je pacijent psihijatrijske ustanove koji otvara dušu svom psihijatru govoreći o vlastitom životu prije, za vrijeme i nakon rata te pred čitatelja podastire priču o svom ratnom iskustvu dijeleći s njim opise ratnog ludila i strahota koje je proživio. Snažnom pričom o Domovinskom ratu autor progovara o ratnim traumama, unutarnjim borbama, odnosu s okolinom i sa samim sobom te o posljedicama svih ratova kao i teretu koji rat ostavlja na buduće generacije. Pročitaj taj potresni roman koji će aktivirati širok raspon emocija prilikom čitanja, a i dugo nakon njegova završetka!

Obiteljske sudbine u ratnom vihoru

Čitanje višestruko nagrađivanog romana prvijenca Planine pjevaju vijetnamske književnice Nguyen Phan Que Mai vodi te u Vijetnam sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Pripovijedajući o sudbini jedne obitelji iz perspektive unuke i bake, autorica oslikava burno 20. stoljeće u Vijetnamu obilježeno ratovima te smjenom režima i propagandi i dočarava  ti boje, okuse i mirise prostora u koje je smjestila likove te fiktivne priče nadahnute povijesnim događajima. Ta snažna proza prožeta je motivima hrabrosti, dobrote, ljudskosti, tolerancije, dostojanstva te snage oprosta i neprocjenjive vrijednosti mira. Upoznaj povijest i kulturu Vijetnama u toj emotivnoj priči inspiriranoj stvarnim događajima!

Jedan od najznačajnijih suvremenih pisaca, izraelski književnik David Grossman radnju svog epskog djela Do kraja zemlje započinje 1967. godine. Vodeći čitatelja na putovanje sjećanjima centralne junakinje romana, od Šestodnevnog rata (1967.) kada je upoznala supruga, preko Jomkipurskog (1973.) kada je postala majka, do posljednjega u kojem strahuje od mogućeg gubitka sina, autor je ispisao kroniku izraelske povijesti te sagu o izraelsko-palestinskim odnosima. Vještim preplitanjem različitih epizoda, satkao je snažnu prozu o ratnoj zoni i utjecaju rata na individualne sudbine koja te sigurno neće ostaviti ravnodušnim/ravnodušnom. Svakako pročitaj tu moćnu antiratnu priču vrhunskog književnika!

Romani inspirirani istinitim događajima Drugog svjetskog rata

Njemački književnik Rudolf Wilhelm Friedrich Ditzen, poznatiji pod pseudonimom Hans Fallada, svoj je roman Svatko umire sam utemeljio na istinitoj priči o bračnom paru iz Berlina koji se u srcu Trećeg Reicha odlučio pobuniti protiv jednoumlja i slijepog obožavanja Adolfa Hitlera. Na koji su se način suprotstavili i kako je završio njihov otpor nacističkom režimu, saznat ćeš u tom, jednom od najznačajnijih i najpotresnijih romana o Drugom svjetskom ratu koji će ti oslikati panoramu berlinskog života pod nacističkom vladavinom i začetke otpora protiv nacizma. Svakako pročitaj knjigu koju neki već smatraju klasikom!

Novozelandska književnica Heather Morris među korice svog romana Tetovirer iz Auschwitza smjestila je potresnu priču slovačkog Židova koji je tijekom trogodišnjeg boravka u koncentracijskom logoru Auschwitzu radio posao tetoviranja zarobljenika. Među stotinama tisuća zatvorenika koje je tetovirao našla se i zatvorenica 34902 s kojom će započeti ljubavnu priču u okolnostima zatočeništva, traume i borbe za goli život.  U toj ćeš knjizi, inspiriranoj istinitim događajima, unatoč prikazanim strahotama pronaći toplu priču koja budi nadu. Ako te zanimaju knjige na temu Drugog svjetskog rata, svakako pročitaj i to potresno štivo!

Rat viđen dječjim očima

Njemački književnik Ralf Rothmann u romanu Bog onoga ljeta zorno prikazuje okrutnost odrastanja u vihoru rata ispunjenog nečovječnošću i okrutnošću. Vodeći čitatelja u posljednje dane Drugog svjetskog rata na tlu Njemačke, autor to čini iz perspektive dvanaestogodišnje djevojčice čija obitelj bježi iz bombardiranog grada na selo čekajući kraj rata. Baveći se najmračnijim vremenima ljudske povijesti, taj roman govori o preranom odrastanju, razotkrivajući mračnu stranu čovjeka, dubinu i tamu ljudskog zla, a s druge strane naglašava važnost plemenitosti i nade. Zaviri u knjigu koja se bavi temom odrastanja u ratnim okolnostima!

Poznati mirotvorac o miru

Mahatma Gandhi, rođen kao Mohandas Karamchand Gandhi, jedan je od najutjecajnijih duhovnih i političkih vođa svojega doba koji je stekao počasnu titulu “otac” Indije i na čiji se datum rođenja, 2. listopada, obilježava Međunarodni dan nenasilja. U knjizi Miroljubive misli pronaći ćeš riznicu inspirativnih razmišljanja tog poznatog mirotvorca koji je snažno zagovarao načelo nenasilja i mirnog rješavanja sukoba, a koje se tiču domoljublja i miroljublja, nenasilja i nasilja, rada i kapitala, demokracije i politike, samodiscipline, žena i ljubavi, života i smrti, Boga i religije, odgoja i obrazovanja. Zaviri u riznicu misli poznatog mirotvorca!

Stručna djela koja zrače pacifizmom

Austrijski neurolog, psihijatar, filozof, pisac i utemeljitelj logoterapije Viktor E. Frankl na stranicama knjige Čovjekovo traganje za smislom iznio je vlastito iskustvo zarobljeništva u koncentracijskim logorima. Prošavši kroz četiri logora, među kojima i zloglasni Auschwitz, autor je svoje logoraško svjedočanstvo analizirao s aspekta psihoterapije fokusirajući se na mentalno stanje zatočenika. Nastojeći otkriti kako u ekstremnim uvjetima mučenja, poniženja i svih užasa logora zadržati dostojanstvo te pronaći smisao i volju za životom, autor je napisao kultno djelo koje prelazi okvire konteksta o kojem govori. Pročitaj potresno svjedočanstvo i razmišljanja psihoterapeuta koji je preživio holokaust!

John Horgan, jedan od najpoznatijih svjetskih novinara koji piše o znanosti, dobitnik Nagrade Američkog udruženja za promicanje znanstvenog novinarstva kao i Nagrade Nacionalnog udruženja znanstvenih novinara “Znanost u društvu”, autor je popularno-znanstvenih uspješnica među kojima je i knjiga Kraj ratovanja. Upustivši se u potragu za antropološkim i kulturološkim objašnjenjima ratovanja, pisac se u tom zanimljivom i iscrpnom tekstu bavi brojnim koncepcijama o povezanosti ljudske prirode i ratovanja te istražuje kulturni potencijal za sprečavanjem ratnih sukoba. Istraži to zanimljivo štivo koje proučava fenomen ratovanja! 

Knjiga Proglasimo mir! : za napredak duha sadrži razgovore između francuskog diplomata i borca za slobodu te jednog od autora Opće deklaracije o ljudskim pravima Stephanea Hessela i XIV. Dalaj Lame Tenzina Gyatsa. Što ove planetarno popularne osobe, ujedno predstavnici dviju velikih svjetskih kultura, istoka i zapada, misle o zaštiti ljudskih prava i načinima postizanja mira i duhovnog boljitka te koje sve filozofije i vjerovanja baštine i na kojima temelje svoja razmišljanja, saznat ćeš u knjizi koja ti donosi i biografske tekstove o toj dvojici duhovnih autoriteta. Nadahni se mislima poznatih mirotvoraca!

Dođi u Knjižnicu, saznaj koje ti još preporuke donosimo u biltenu koji ćeš pronaći na Centralnom posudbenom i Info pultu te na ostalim informativnim pultovima tvoje Knjižnice i izaberi svoj naslov!