2. 11. 2022.

Preporuke

Ivana Maričević

Povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se svake godine obilježava od 15. studenog do 15. prosinca tvoja ti Knjižnica donosi preporuke književnih i popularnoznanstvenih djela o različitim vrstama i aspektima ovisnosti.

Donoseći istinita, mračna svjedočanstva o svijetu narkomana ili progovarajući o toj temi iz stručnog kuta, te će ti knjige pružiti uvid u svijet ovisnika te ukazati na metode i alate koji mogu biti korisni onima koji se sami suočavaju ili znaju nekoga tko se bori s tim problemom.

U nastavku saznaj koji su to naslovi, izaberi svoj te u Međunarodnom mjesecu borbe protiv ovisnosti pročitaj neki od predloženih naslova!

Ovisnost kao tema književnih djela

U romanu Zmajevi koji ne lete poznate i nagrađivane osječke književnice, autorice velikog broja romana, zbirki priča i poezije, prevoditeljice te kazališne djelatnice Ivane Šojat čitatelj ulazi u svijet ovisnosti središnjeg lika. Bijeg od teške obiteljske situacije taj 14-godišnjak pronalazi u konzumaciji sintetičkih droga, tzv. osvježivača. Koristeći se brojnim temama poput disfunkcionalnih obitelji, vršnjačkog pritiska, nedostatka empatije i nerazumijevanja potreba druge osobe, roditeljstva, bračnih odnosa i nezdravog ritma suvremenog života, književnica snažno progovara o štetnosti ovisnosti. Pođi na čitateljsko putovanje tim emotivnim štivom!

Pod pseudonimom Alen Bović Ivo Balenović objavio je knjigu Metastaze u kojoj, prikazujući skupinu muškaraca jednog zagrebačkog kvarta u 90-im godinama, između ostalog, govori i o problemu ovisnosti o drogama i alkoholu. Nižući epizode iz života različitih likova s dna društvene ljestvice i koristeći se žargonom ulice, autor oslikava kriminalom, nasiljem, drogom i alkoholom ispunjenu svakodnevicu te tim kontroverznim pričama sa zagrebačkih ulica ispisuje snažnu kritiku društva upozoravajući na mnoge društvene anomalije. Pročitaj to djelo koje nazivaju i hrvatskom verzijom Trainspottinga!

U romanu Odanosti nagrađivane francuske književnice Delphine de Vigan izmjenjuju se četiri pripovjedačka glasa iznoseći na vidjelo potresnu priču o djetetu koje plaća cijenu sebičnosti odraslih. Stavljajući u središte lik 12-godišnjeg dječaka, dijete rastavljenih roditelja čije se međusobne optužbe i konflikti na njemu duboko odražavaju odvodeći ga u ovisnost o alkoholu, autorica zaranja duboko u ljudsku psihu. Preciznim prikazom dječje patnje književnica iznosi kritički pogled na otuđenost društva te u čitatelju izaziva snažno suosjećanje potičući ga na empatiju i brigu za drugog. Zaroni u prozu koja izaziva snažne emocije preciznim prikazom dječje patnje!

Jedan od najpoznatijih suvremenih poljskih pisaca, dobitnik najprestižnijih literarnih nagrada u Poljskoj, scenarist i novinar Jerzy Pilch književno je obradio temu alkoholizma u svojem romanu K pijanom anđelu. Likom središnjeg junaka koji iza sebe ima dva propala braka i 18 neuspješnih pokušaja liječenja od alkoholizma autor progovara o ljudskim usponima i padovima oslikavajući svu težinu ovisnosti. To inteligentno štivo puno britkog humora nosi snažnu poruku o prokletstvu ovisnosti, kao i oštru kritiku društva zbog kojeg se pojedinac odaje alkoholu. Saznaj što poznati poljski književnik piše o alkoholizmu!

Istinita svjedočanstva o svijetu ovisnosti

Američki pisac James Frey na više od 400 stranica knjige Milijun komadića progovorio je o temi ovisnosti i borbi protiv nje. Droga, alkohol i debeli policijski dosje u dobi od 23 godine bacili su ga na dno, nakon čega je završio u klinici za odvikavanje. Ogoljujući se pred čitateljem, autor iskreno opisuje mukotrpan proces odvikavanja te svjedoči o uspješnoj borbi s ovisnošću nastojeći podijeliti osobne metode pomoću kojih je prevladao svoj problem i na taj način pomoći svima onima koji su u sličnoj situaciji ili znaju nekog komu treba pomoć. Pročitaj priču o ovisnosti i odvikavanju napisanu iz osobnog iskustva!

Nezaobilazno štivo i klasik žanra kad su u pitanju književni tekstovi koji tematiziraju ovisnost o drogama svakako je naslov Mi djeca s kolodvora Zoo, čije stranice ispunjava potresna ispovijest Christiane F. Puštajući čitatelja u narkomanski svijet i iskreno svjedočeći o paklu droge, autorica otvoreno opisuje svoju ovisnost koja je tekla od isprobavanja hašiša s 12 godina do heroina u 13-oj godini. Opisujući svoj put u potpuni košmar ovisnosti, autorica je ukoričila istinitu priču iz 70-ih godina koja je šokirala javnost nakon objavljivanja te čije popularnost i aktualnost ne jenjavaju ni danas. Ako još nisi, svakako pročitaj kultnu narkomansku priču koja je ekranizirana te je zaživjela u filmu i seriji!

William Seward Burroughs, jedan od najznačajnijih predstavnika beat-generacije, slikar i jedan od najkontroverznijih američkih pisaca koji je snažno utjecao na popularnu kulturu, pod pseudonimom William Lee 1953. godine objavio je jednu od najuvjerljivijih knjiga o ovisnosti o drogama naslovljenu Junky. Tematizirajući vlastito ovisničko iskustvo, pisac je ostavio upečatljiv književni prikaz narkomanske svakodnevnice u kojem čitatelju otvara prozor u svijet ovisnika, vodeći ga od prvih iskustava s morfijem do ovisnosti o heroinu te opisujući halucinacije i tumaranja okorjelog narkomana. Otkrij što poznati književnik i beatnik kaže o ovisničkom iskustvu!

Stručna djela o ovisnostima i njihovoj prevenciji

Zora Zuckerman Itković i Duška Petranović u knjizi Ovisnosti suvremenog doba: strast i muka posvetile su se fenomenima nekontroliranog kupovanja, opsjednutosti sportom, pretjerane žudnje za hranom, seksualne ovisnosti, igara na sreću, cyber-ovisnosti, radoholičarstva i alkoholizma kao oblicima ovisnosti u životu modernog čovjeka. Na temelju pedagoških, psiholoških i medicinskih istraživanja, uz brojne primjere iz svijeta književnosti i ovisnosti poznatih umjetnika, autorice su napisale priručnik koji čitatelja pobliže upoznaje sa suvremenim ovisnostima i načinima njihove prevencije. Saznaj koje su to ovisnosti modernog doba i kako se s njima nositi!

Ugledni psihijatar, književnik, kolumnist i autor više knjiga iz područja psihijatrije ovisnosti koji je poseban ugled stekao radeći s ovisnicima u brojnim terapijskim zajednicama, Robert Torre, u knjizi Kockanje – kako protiv ovisnosti: pomoć i samopomoć za osobe ovisne o igrama na sreću među prvima je u Hrvatskoj ukazao na problem patološkog kockanja i klađenja koje je uzelo maha u posljednjim dvama desetljećima. Prikazujući kockarsku ovisnost od njezinih početaka do oporavka i promičući koncept odgovornog kockanja, autor je napisao priručnik namijenjen osobama s problemom kockanja i njihovim najbližima, kao i različitim stručnjacima koji se bave tom temom. Saznaj više o tom raširenom obliku ovisnosti iz pera poznatog psihijatra!

Novinarka, književnica i filmska autorica Višnja Biti u knjizi Samo još jedanput objelodanila je istinite priče koje su s njom podijelili bivši ovisnici o drogama, roditelji te stručnjaci koji djeluju u terapijskim zajednicama. Taj priručnik namijenjen djelatnicima u području odgoja i obrazovanja, roditeljima, djeci i mladima nastao je kao rezultat autoričina 30-godišnjeg rada, a, nudeći potresna svjedočanstva, poziva na empatiju i potiče na razmišljanje te na dublje razumijevanje jednog od ozbiljnih problema s kojima se suvremena obitelj suočava. Konzultiraj taj priručnik o prevenciji ovisnosti koji može biti koristan svima koji se bore ili žele pomoći drugom s tim problemom!

Dođi u Knjižnicu, potraži bilten tematskih preporuka na posudbenom pultu i informativnim pultovima Knjižnice, saznaj koje ti još preporuke naslova o ovisnosti donosimo i izaberi svoj!