1. 2. 2023.

Preporuke

Ivana Maričević

U veljači se obilježava Svjetski dan bolesnika (11. veljače) i Hrvatski dan liječnika (26. veljače), a tim ti povodom donosimo popis beletrističkih i publicističkih naslova koji se bave promišljanjem o zdravlju i bolesti. 

Knjige koje ti predlažemo za čitanje u veljači podsjetit će te na važnost postignuća koja medicinsko osoblje svojim znanjem i svakodnevnim radom ostvaruje u zaštiti zdravlja, donijet će ti istinita svjedočanstva o pobjedi nad bolešću i vrijedne spoznaje o zdravlju te otkriti književne obrade različitih bolesti u kojima su stručna znanja i iskustva spojena s književnim izrazom. 

Inspiriraj se popisom i pročitaj nešto od predloženog!  

Bolest kao književna tema i književnost kao životna potreba

Američka književnica i neuroznanstvenica Lisa Genova, koja u svoja prozna djela vješto ugrađuje znanja iz tog područja spajajući neobične bolesti mozga s intimnim pričama oboljelih, u debitantskom romanu Još uvijek Alice bavi se Alzheimerovom bolešću. Smjestivši u središte radnje liječnicu Alice Howland, dugogodišnju profesoricu kognitivne psihologije na Harvardu, autorica prati dvije godine njezina života tijekom kojih pada u demenciju. Pokazujući kako se život mijenja nakon dijagnoze Alzheimerove bolesti, autorica nastoji osvijestiti čitatelja o toj bolesti nudeći i niz korisnih savjeta za sve one koji se s njom susreću. Pročitaj knjigu koja će ti otkriti unutarnji svijet osobe oboljele od Alzheimera!

Nizozemski novinar, književni kritičar i pisac Pieter Steinz u knjizi Čitanje na odlasku: književnost kao životna potreba sabrao je 52 kolumne koje je pisao za NRC Handelsblad i nrc.next nakon što je saznao da boluje od vrlo rijetke, progresivne i smrtonosne bolesti, amiotrofične lateralne skleroze. Povezujući u tim tekstovima tijek svoje bolesti s velikom ljubavi prema čitanju i pisanju, autor svojim čitateljima pruža jedinstven uvid u vlastito tjelesno propadanje i bolnička iskustva, kao i osvrt na neka od najznačajnijih djela svjetske književnosti, što često čini na humorističan način. Saznaj kako su Kafka, Dickens, Shakespeare i 50-ak drugih pisaca postali Steinzovi suputnici u procesu bolovanja!

Osobna svjedočanstva o pobjedama nad bolešću

Iza romana Kud si krenula? Nastje Kulović stoji teška tema o kojoj autorica iskreno progovara ispisujući snažnu i inspirativnu priču o transformaciji cijele obitelji nakon što saznaju da jedan član boluje od multiple skleroze. Podastirući pred čitatelje vlastito iskustvo suživota s tom bolešću, prvo zbog sestrine, a zatim i vlastite, iste dijagnoze, autorica pripovijeda priču o teretu bolesti unutar vlastite obitelji, sestrinskom odnosu, pisanju, tzv. staklenom djetetu”, ali i priču o nadi, borbi i snazi ljudskog duha te izvlačenju onog najboljeg iz svake životne situacije, koliko se god ona činila teškom i bezizlaznom. Pročitaj svjedočanstvo koje će ti zasigurno izazvati snažne emocije!

Bosanskohercegovačka kolumnistica, aktivistica i spisateljica Martina Mlinarević u svojoj se autobiografskoj knjizi Bukača ogoljuje pred čitateljem servirajući pred njega vlastite životne bitke. Pisanjem o iskustvu raka dojke autorica nastoji promicati svijest o toj bolesti razbijajući tabue i predrasude, a, osim borbe s bolešću, iznosi i snažnu kritiku društva baveći se temama viktimizacije, stigmatizacije, licemjerja, neprihvaćanja onog drukčijeg, mržnje i šovinizma s jedne strane te isticanjem važnosti ravnopravnosti, slobode i demokracije u priči o ljubavi, hrabrosti, snazi i volji za životom s druge strane. Istraži tu inspirativnu i snažnu priču!

Američka spisateljica Suleika Jaouad autorica je autobiografske priče Između dva kraljevstva: kako me smrt naučila živjeti. Ogoljujući se pred čitateljem, autorica opisuje vlastita emotivna stanja koja je proživljavala kad se, početkom 20-ih godina života, suočila s dijagnozom teškog oblika leukemije. Iskreno i bez uljepšavanja čitatelja vodi vlastitim životom prije bolesti, prosecom liječenja te izazovima povratka normalnom životu nakon uspješnog izlječenja progovarajući o vlastitim strahovima i previranjima nakon što joj dijagnoza prekine dotadašnji život te ispisuje snažnu priču prožetu nadom. Inspiriraj se tom potresnom pričom!

Engleski pisac i novinar Matt Haig među koricama knjige Zašto ostati živ ostavio je potresnu i istinitu priču o tom kako je uspio prebroditi životnu krizu pobijedivši duševnu bolest te je ponovno naučio živjeti. U vremenu kad se mnogi suočavaju s depresijom autor s čitateljem dijeli vlastito iskustvo opisujući svoju borbu s tom bolešću, tugom, beznađem, tjeskobom, trenutcima potpunog psihičkog sloma i suicidalnim mislima pokazujući svima onima koji pate od iste bolesti da nisu sami te ih vodi putem vlastitog izlječenja pokazujući im kako se izvukao iz ponora i kako je ponovno pronašao smisao. Zaviri u knjigu koja je pravi izbor za sve one koji se bore s depresijom ili znaju nekog tko ima taj problem!

Liječnici o zdravlju 

Liječnik internist, dijabetolog i endokrinolog Ante Ljubičić u knjizi Liječnik Vam savjetuje: kako sačuvati zdravlje i pobijediti bolest čitatelju daje odgovore na najčešća pitanja koja se čuju u liječničkoj ordinaciji i koja se odnose na kronične bolesti poput dijabetesa, pretilosti, hipertenzije, ateroskleroze, srčanog infarkta, moždanog udara i sličnih. Pružajući korisne informacije, autor nastoji rasvijetliti najčešće kronične nezarazne bolesti današnjice te pomoći oboljelima u liječenju tom stručnom medicinskom knjigom pisanom jednostavnim jezikom koji je razumljiv laicima. Zaviri u taj praktični priručnik koji će biti koristan svakoj obitelji!

Suradnja jednog od vodećih svjetskih onkologa i istraživača u području biomedicine Davida B. Agusa i spisateljice Kristin Loberg, koja je njegova stručna znanja pretočila u tekst razumljiv široj čitateljskoj publici, rezultirala je knjigom Kraj bolesti. Promatrajući ljudsko tijelo kao jedinstven i kompleksan sustav te predstavljajući način na koje ono funkcionira, autor donosi nove spoznaje o zdravlju, nudi uvide u nove tehnologije i inovacije u području medicine te donosi niz praktičnih savjeta u vezi sa zdravljem, pri čemu ističe važnost individualnog pristupa. Zaviri u taj priručnik i opskrbi se korisnim informacijama o zdravlju!

Liječnica Susan S. Blum u suradnji s Michelle Bender napisala je Plan za oporavak imunosnog sustava. Potaknuta vlastitim iskustvom, autorica je s čitateljima podijelila svoju borbu s autoimunom bolešću te program koji ju je doveo do izlječenja. Vodeći čitatelja na put do pravilnog funkcioniranja imunosnog sustava u četiri koraka, koja se odnose na upotrebljavanje hrane kao lijeka, razumijevanje poveznice sa stresom, iscjeljenje crijeva i probavnog sustava te pomoć jetri, autorica donosi i interaktivnu vježbenicu kao pomoć za izradu vlastitog programa liječenja, kao i brojne recepte za jednostavna jela koja su saveznici u procesu iscjeljenja. Istraži tu knjigu namijenjenu ne samo onima koji boluju od autoimune bolesti već i svima koje zanima rad imunosnog sustava!

Kanadski liječnik mađarskog podrijetla Gabor Maté, iza kojeg je bogato iskustvo rada u području obiteljske medicine, palijativne skrbi, s ovisnicima o drogama i psihičkim bolesnicima te istraživanja razvoja djece i odnosa stresa i bolesti, u knjizi Kad tijelo kaže ne: cijena skrivenog stresa propituje ulogu emocija i stresa u nastanku kroničnih bolesti. Ispreplićući životne priče svojih pacijenata i znanstvene spoznaje, autor potiče na razmišljanje razotkrivanjem poveznica između nošenja s emocijama i stresom te različitih oboljenja i shvaćanjem bolesti kao alarma i poziva na brigu o vlastitom zdravlju. Istraži to štivo koje je u vremenu velike izloženosti svakodnevnom stresu korisno svima!

Dođi u Knjižnicu, zaviri u tematski bilten za veljaču koji ćeš naći na posudbenom pultu te informativnim pultovima i izaberi nešto od preporučenog!