17. 5. 2023.

Novosti

Ivana Maričević

Gradska knjižnica Požega u četvrtak, 25. svibnja 2023. godine, u 19 sati na Galeriji svjetlosti organizirat će prvi Festival jednominutne priče na kojem će biti predstavljeno 15 najbolje ocijenjenih priča prema izboru Prosudbenog povjerenstva literarnog natječaja Jednominutna priča. Tom će prilikom biti održano svečano proglašenje pobjednika te uručenje nagrada prisutnim autorima. Publika će tako imati priliku čuti sve priče, a neke će od njih čitati sami autori, među kojima su i poznati književnici.

Osim prvonagrađene priče Osamsto pedeset znakova koji život znače Ivane Bodrožić, publika će na Festivalu imati priliku čuti i ostalih 14 nagrađenih priča autora Edija Matića, Sanje Hađine, Aleksandra Gucunskog, Vesne Barišić, Tamare Bakran, Denisa i Anite Peričić, Ivane Grbeše, Hane Marić, Milice Tomljenović, Natalije Demirović, Marije Čokrlić, Denisa Vidovića i Lare Vrsalović. 

Jednominutna priča dosad je nepoznata forma, a inicijativa za pokretanjem Festivala jednominutne priče rodila se u okviru uspješne suradnje Gradske knjižnice Požega s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova. Za potrebe realizacije ideje da se forma od jedne minute primijeni na književni tekst, djelatnici Knjižnice osmislili su definiciju jednominutne priče kao kratkog proznog teksta koji se može pročitati u jednoj minuti, a podrazumijeva dužinu teksta od maksimalno 850 znakova s prazninama. Nova literarna forma autore je stavila pred izazov da vještom upotrebom malog broja riječi ispričaju cjelovite priče.

Na ugodno iznenađenje organizatora, literarni natječaj Jednominutna priča naišao je na velik odaziv, daleko iznad očekivanog s obzirom na to da se, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, provodi prvu godinu. Koliko je ta kratka literarna forma bila poticajna za književno stvaralaštvo, najbolje potvrđuje podatak o 214 autora koji su se okušali u pisanju s ukupno 401 prijavljenom pričom.

Među prijavama na natječaj, koje su dolazile iz svih krajeva Hrvatske, našle su se one poznatih književnika dugo prisutnih na književnoj sceni i dobro poznatih zaljubljenika u pisanu riječ, onih koji su na svojim književnim početcima i tek se probijaju u tom svijetu te onih koji se pisanjem ne bave profesionalno.  

Dođi na prvi Festival jednominutne priče, upoznaj pisce jednominutnih priča među kojima su poznata imena suvremene hrvatske književne scene i saznaj kako su autori 15 nagrađenih radova iskoristili 850 znakova s prazninama za pisanje cjelovitog djela!

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane. Vidimo se u Knjižnici!

U nastavku pročitaj što neki od nagrađenih autora kažu o svojem iskustvu sudjelovanja u literarnom natječaju Jednominutna priča! 

S vremena na vrijeme budem ponukana da se prijavim na neki natječaj, kad mi bude interesantna forma, sadržaj i nagrada 🙂 U ovom slučaju, upravo mi se forma, bez zadane teme činila naročito izazovnom, a izazovi su slatki. Ljubiteljica sam minijatura, ogledavanja makrokozmosa u mikrokozmosu, beskonačnosti u konačnom. Iskustvo pisanja tako kratke forme koja treba i dalje biti smislena cjelina je bilo izuzetno oslobađajuće (u svojoj skučenosti 🙂 ) kao i obnovljena spoznaja da nam i ne treba tako puno riječi da bi izrazili ono bitno. Tu se još i našao užitak uklanjanja suvišnog. 

Kako sam i hungarologinja, odmah sam se sjetila kultnog mađarskog pisca, Istvána Örkénja, koji se, među ostalim, proslavio i sa svojim legendarnim Egyperces novellák”, u prijevodu, Jednominutnim novelama”. Te su novele prevedene na hrvatski jezik, prevela ih je Mirta Maltar, a izdao Disput 2021. U razgovoru, pak, s kolegicom iz Knjižnice Filozofskog fakulteta, Katarinom Starčević, koja je rodom iz Požege, doznajem da u Požegi ima i Festival jednominutnog filma. Kolegica Katarina mi trenutno upravo radi popis mjesta koje u Požegi treba vidjeti 🙂 Volim i tu moć pisanja i priča da otvaraju vrata u nove svjetove i jako se veselim ovom malom putovanju, gostoprimstvu, kao i razgledavanju požeške knjižnice koja je iste godine kada su preveli Jednominutne novele” dobila nagradu za Knjižnicu godine. Sve u svemu super iskustvo!                  ― Tamara Bakran


Jednominutna priča bila je zanimljiv i jedinstven izazov za pisca u meni koji je trebao s manje riječi reći više. Tako je svaka riječ bivala važnija, sve je bilo važno, a osobito ono što je ostajalo između redova, ono što priču doista čini živom i proživljenom.
Ovo iskustvo potaknulo me da u svakoj svojoj priči tražim njenu srž, njenu kičmu, i da, sve što me odvlači u širine i daljine, obuzdam ili barem to pokušam. Hvala Vam na tome i želimo još ovakvih izazova! ― Ivana Grbeša


Stvaranje jednominutne priče u literarnom natječaju
Jednominutna priča” uokvirene u svega 850 znakova za mene je bilo neprocjenjivo iskustvo; ispričati cjelovitu priču, u toliko malo riječi pravo je umijeće i vrlo izazovan i zahtjevan zadatak. Na prvu pomisao jako jednostavan zadatak, no vjerojatno je svatko od nas tko ga se prihvatio zasigurno uvidio koliko ga složen, težak, ali i nadasve kreativan posao očekuje! Ideja je natječaja odlična i bilo mi je pravo zadovoljstvo sudjelovati u njemu! ― Hana Marić