22. 8. 2024.

Događaji, najave

Klara Batinović

Gradska knjižnica Požega u subotu, 24. kolovoza 2024. godine, od 12 do 20 sati bit će domaćin festivala fantastike i znanstvene fantastike Slavonikon u organizaciji Kulturnog centra Požega. Zaljubljenike u geek-kulturu, ali i ostale zainteresirane posjetitelje, u subotu očekuju radionice, predavanja i kvizovi, kao i natjecanja u računalnim igrama i igrama na ploči. Cjelokupan je program festivala sljedeći:

Prigodom nadolazećeg Slavonikona, 22. kolovoza 2024. godine u Dvorani mudrosti Gradske knjižnice Požega održana je konferencija za medije u kojoj su sudjelovali Matija Katić, predsjednik udruge Kulturni centar Požega;  Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gradske knjižnice Požega; Ljiljana Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega; i Nenad Šestić, producent igrano-dokumentarnog filma U vrijeme Jankovića Daruvarskih čija će se premijera održati u sklopu Slavonikona.

Najavu Slavonikona započela je ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo koja je tom prigodom istaknula zadovoljstvo jer je Gradska knjižnica Požega partner u organizaciji festivala. Potom su ravnateljica Gradskog muzeja Požega Ljiljana Marić i Nenad Šestić najavili premijeru filma U vrijeme Jankovića Daruvarskih koja će se održati u subotu, 24. kolovoza 2024. godine, u 17 sati u Dvorani znanja. Film je realiziran u suradnji s Gradskim muzejom Požega te Kazališnom amaterskom družinom Gradskog kazališta Požega, a progovara o grofovskoj dinastiji Janković koja je obilježila razvoj zapadne Slavonije između 18. i 19. stoljeća.

Naposljetku je Matija Katić, predsjednik Kulturnog centra Požega, subotnji festival najavio mislima Johna Ronalda Reuela Tolkiena:

Fantazija je bijeg i to je njezina slava. Ako je vojnik zarobljen od strane neprijatelja, zar ne smatramo da mu je dužnost pobjeći? Ako cijenimo slobodu uma i duše, ako smo borci za slobodu, tada je naša jasna dužnost pobjeći i povesti sa sobom što više ljudi!

Pridruži se festivalu fantastike i znanstvene fantastike, poveži s ljudima sličnih interesa i uživaj. Vidimo se u Knjižnici!