27. 8. 2024.

Događaji, izvješća

Klara Batinović

U subotu, 24. kolovoza 2024. godine, Gradska knjižnica Požega bila je domaćin festivala fantastike i znanstvene fantastike Slavonikon u organizaciji Kulturnog centra Požega. Ovogodišnje izdanje Slavonikona započelo je uvodnim riječima Matije Katića, predsjednika Kulturnog centra Požega, koji je ujedno i otvorio festival te svima zaželio ugodan boravak u Knjižnici.

Posjetitelji i zaljubljenici u geek-kulturu tijekom čitavog dana imali su priliku prisustvovati radionicama, predavanjima, kvizovima, ali i sudjelovati u natjecanju u računalnim igrama i igrama na ploči. Posebnu zainteresiranost izazvala je radionica japanskog pisma koju je vodila Akiko Nishimoto Damjanović, a osim u pismu, sudionici radionice učili su pravilno držati japanske štapiće za jelo i njima se koristiti, dok su neki isprobavali tradicionalni japanski odjevni predmet kimono. Usporedno s radionicama, tijekom dopodneva održana su i predavanja Frank Frazetta, nacisti i oskudno odjevene žene Matije Katića te Gejmificiranje čitanja koje su vodili Igor Rendić i Antonija Mežnarić. U popodnevnim satima na Odjelu za mlade i multimediju održana je radionica Dungeons & Dragons, dok su zaljubljenici u računalne igre sudjelovali u Tekken 7 natjecanju. Festival fantastike, dakako, nije mogao proći bez pisanja fantastike, pa su Lea Katarina Gobec i Vesna Kurilić održale radionicu Fantastično pisanje (fantastike) za početnike, a na Galeriji svjetlosti organizirano je Cosplay natjecanje u sklopu kojeg su sudionice pokazale svoje samostalno izrađene kostime omiljenih im likova.

U sklopu Slavonikona održana je i premijera filma U vrijeme Jankovića Daruvarskih koji je realiziran u suradnji s Gradskim muzejom Požega te Kazališnom amaterskom družinom Gradskog kazališta Požega. Završetak Slavonikona obilježilo je predavanje PISMO inkubator i budućnost gaminga koje je održao Vlado Vujica, a potom je organizirana i panel-rasprava Školovati se ili ne? kojom je i službeno završen program održan u Gradskoj knjižnici Požega.

Kako je sve izgledalo ove subote u našoj Knjižnici, možeš provjeriti na poveznici.

Gradska knjižnica Požega ovim putem zahvaljuje organizatorima što su odabrali Knjižnicu za domaćina festivala, a svim posjetiteljima zahvaljuje na dolasku.