4. 9. 2024.

Događaji, najave

Klara Batinović

Otvorenje izložbe Sto godina Hrvatskog lista: od Lista do Glasa održat će se u utorak, 10. rujna 2024. godine, u 19 sati na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega. Muzej Slavonije u suradnji s Glasom Slavonije spomenutom izložbom obilježava veliku obljetnicu osječkih novina koje vjerno oslikavaju svakodnevicu Osijeka i ostalih slavonskih gradova između dvaju svjetskih ratova. Hrvatski list zabilježio je društveni, gospodarski, kulturni i sportski život međuraća. Čitao se u gradskim kavanama, komentirao i polemizirao, a svojim je čitateljima donosio i modne savjete, zanimljive priče iz svjetskih metropola i posebne priloge prigodom božićnih i uskršnjih blagdana.

Osim što na izložbi imaš priliku pogledati stogodišnja izdanja Hrvatskog lista, poseban dio izložbe prikazuje zbivanja i vijesti iz Požege tijekom 1938., 1939. i 1940. godine. Hrvatski list u sebi tako zrcali povijest Požege i njezinih stanovnika, pa čak i donosi priče koje nisu nigdje drugdje zabilježene osim u novinskim redcima. Dolaskom na izložbu, primjerice, možeš saznati nešto više o Požežaninu koji je izumio patent viseće kuglane i još mnogo toga dosad nepoznatog.

Što nije zabilježeno na internetu, nije se dogodilo. Ista krilatica vrijedi i za prošlost jer što nije ostalo zabilježeno u novinama, također kao da se nije ni dogodilo. Stoga te pozivamo da dođeš i upoznaš zanimljivu povijest koja se iščitava iz novina. Vidimo se u Knjižnici!